Lakás ablak nélkül?

Lakás ablak nélkül....van ennek értelme?

A kérdés értelmetlennek tűnik, extra élethelyzetben mégis felmerülhet: lehetséges? 

Ha pedig fizikailag lehetséges, (miért ne lenne), akkor élhető-e? Ez a gyakorlatban derült ki, ugyanis ezt a lakást már hat éve használja a tulajdonosa, és jól érzi magát benne!

Avval keresett meg, hogy van egy panziója (kisebb szálloda méretű) és két problémája. Az egyik, hogy állandóan oda kell menjen, ha probléma adódik, éjjel-nappal, tehát jobb lenne, ha ott lakna. A másik, hogy az egyik földszinti üzlethelyiség az egyetlen, ahol ez megoldható, de az csak üzlet portállal rendelkezik, a portál pedig forgalmas főútra néz, 10 méterre dübörgő kamionokkal. Oda kilátni nem szeretne, és azt sem szeretné, ha látszana, hogy ott lakik. A portál átalakítása azért sem járható, mert az épületnek meg kell őriznie az eddigi, egységes arculatát.Tehát meg kellett oldani a helyiség egyik oldalán lévő utcai üzletportál kiváltását úgy, hogy kívülről semmilyen változás ne legyen észre vehető, ellenben belülről a lakótér teljesen függetlenné váljon az utcától, zaj ne juthasson be, ellenben a fény bejutása mégis biztosított legyen, más ablaka nem lévén az üzlethelyiségnek. Ezért az utcai portál felőli oldalon egy a portáltól 60cm távolságban vezetett üvegfalat terveztünk, amely alul fiókos tárolóban végződik. Ez a mattüveg üvegfal átengedi a fényt, az elé helyezett polcoknak pedig dekoratív hátteret ad.

A matt  üvegfal nem csak nappal ad fényt, hanem éjjel is.  Hátulról, az üvegfal és a portál közé világítást helyeztünk el. Azért pedig, hogy ennek a fénye ne jusson ki, az üvegportált éjszaka egy motoros redőny zárja le teljesen, így az utcáról nézve semmi sem vehető észre. A háló csak egy térelválasztóval kapcsolódik a nappalihoz, ez a térelválasztó mindkét oldalán Tv-t tart, így Tv-t nézni a hálóból és a nappaliból is lehet

A lépcsős álmennyezet tartalmazza a rejtett klímával kombinált szellőztető berendezést, amely az ablakok hiánya miatt gondoskodik a lakosztály szellőzéséről. Az ablakokat pótló üvegfal természetesen nem ad annyi fényt, mint egy valódi ablak, ezért az álmennyezetekbe körben rejtett világítás készült, így már megfelelő fényviszonyok vannak a helyiségben.

A konyha a teljes térhez képest viszonylag kicsi, a megrendelő csak a legszükségesebbeket tartalmazó konyhát kért, a konyha azonban így is alkalmas minden konyhai funkcióra Érdekessége a csempe helyett használt kőburkolat, amely üveglap fedést kapott

 

Az ablak nélküli helyiségben a lehető legtöbbet meg kellett tenni az esetleges bezártság érzet kompenzálására. Ezt az alapterülethez képest tágas közlekedőkkel, a tagolt és rejtett világítást tartalmazó álmennyezettel,és az egymáshoz kapcsolódó terekkel értük el.

Még az előszoba kialakításánál is „csaltunk”: az előszoba és a háló határvonalát alkotó kétoldalas beépített szekrényt inkább a háló felé toltuk, az előszoba felőli oldalán pedig tükrös tolóajtó rejti el a kabátokat és a cipőket.

 

A lakás tehát a gyakorlatban is bebizonyította: lehetséges élet ablakok nélkül is (mint egy űrállomáson majd a jövőben), azonban ilyesmit csinálni csak a legszükségesebb, különösen indokolt esetben szabad, és akkor meg kell fontolni mindent nagyon alaposan. Gondoskodni kell olyan fényhatásokról, amelyek valamennyire pótolják a természetes fényt, és nem árt, ha ez a fény képes másképpen működni nappal, és megint másképpen éjszaka, így igazodva a természetes életritmusunkhoz. Gondoskodni kell a szellőzésről, a friss levegő utánpótlásról és az elszívásról (komplett légkezelésről). A belsőépítészeti kialakítás pedig nem lehet monoton, mert ellensúlyozni kell a természetellenes helyzet hátrányait.

Ebben a projectben a megrendelő kedvenc sötét színeit kellett használnunk, ezekhez ragaszkodott, ami különösen megnehezítette a dolgunkat. Fehérrel, világos, vidám színekkel sokkal könnyebb lett volna, (máskor ilyen esetben biztosan világos lett volna sok felület), akkor viszont a megrendelő nem érezte volna magát otthonosan benne. Végül a megrendelő kívánsága döntött, és az idő őt igazolta.