Lakás

Vintage hangulat egy lakóparkban

Lakóparki lakást vásárolt egy fiatal pár, a döntés szempontja főleg a megközelíthetőség volt.

Majd következett a tervezgetés, és a család, a barátok véleményének kikérése. A pár hölgytagja rajong a vintage stílusért, és először úgy tűnt, erről itt le kell mondani, legalábbis mindenki megpróbálta lebeszélni: ez nem ide való! Ám ő úgy gondolta, hogy a tisztán vintage lakás helyett lehetne egy modern lakást is berendezni, vintage elemek keverésével. Bár ügyes és kreatív, látta, hogy ehhez egy lakberendezői tervre is szükség lenne, így kerültünk képbe. A stílusmix könnyen megoldható, a nagyobb gondot az jelentette, hogy nem lehetett akármit kitalálni. Sok minden vagy adott volt, vagy a lakópark által adott keretek határozták meg, mit találhatunk ki. A lakópark egységes műszaki követelményei közepette nem volt könnyű olyan anyagokat és megoldásokat találni, amikkel egyszerűen, könnyen megvalósítható a megrendelő kívánsága.

A vintage stílus megidézésére olyan elemeket kellett találni, amik egyszerűen, könnyen telepíthetők, kivitelezhetők, és nem kell miattuk túlzottan átalakítani a már adott szerkezeteket.

A kis ebédlőrész falán és a strangon  ragasztott téglaszelet burkolat kap fehér matt festést, ez még nem tragikus méretű átalakítás. Az elektromos vezetékezést a lakópark már előre megcsinálta a lakók megkérdezése nélkül, de a kívánt helyekre függőlámpákat akkor is tudunk helyezni: a vezeték a mennyezetre erősített fa gerendákban fut. Ez a gerenda rendszer bontott faanyagból készül, egyszerű fehér vintage festékkel lefestve. Mivel nagyrészt öntartó, és a falakhoz rögzíthető, elég a mennyezethez kevés helyen rögzíteni.

A konyha helye adott volt, és a Tv csatlakozást sem lehetett már áthelyezni. A lakópark tervezője által kitalált Tv elhelyezés viszont sarok ülőgarnitúrához nem alkalmas, csak fotelekhez és szóló kanapé elrendezéshez. A sarokgarnitúra csak térbe beforgatott Tv-vel volt elképzelhető. Nem volt más választásunk: térbe befordított Tv volt az egyetlen megoldás, ha a megrendelő a sarokban elhelyezett lábtartós ülőgarnitúrát kíván. Szerencsére ez nem hátrány, inkább előny lett.

Ugyanis, ha már így alakult, a Tv tartóból térelválasztó lett, ami egy Home Office sarok leválasztását is megoldja.

Külön gardrob sajnos nincs, így a hálóban óhatatlanul ki kellett alakítani egy nagyobb gardrob szekrényt. Ez a szekrény tolóajtós, az oldala már a hálóba beékelt fürdő vonalát követi, a fal folytatásában, így nem tűnik túlzott szekrénytömegnek.

A megrendelő kívánsága volt, hogy a lakásban valahol mindenképpen jelenjen meg a kedvenc városuk: Párizs. A  város tehát fejük fölé került: a hálóba.

A háló kiszögellésében, a gardrob háta mögött bújik meg a szülők fürdője, itt csak zuhanyfülke van, „walk-in” üvegfallal.

Komfortos minimál

A  XVI. kerületben újonnan épülő családi ház belső tervezésébe kapcsolódtunk be.  A megrendelőnek nem ez az első háza, most úgy döntött, legyen komfortosabb, mint az előző.  A fűtési rendszer: geotermikus energiával működő teljes fal-padló-mennyezet fűtés, természetesen bele integrálva a klíma rendszert is. Ez a fűtési megoldás biztosítja a leginkább egyenletes hőérzetet, hiszen télen-nyáron minden ponton egyforma hőmérséklet uralkodik.  Aki ilyet szeretne, annak viszont számolnia kell avval is, hogy később még egy szöget sem verhet be a falba tetszés szerint.  Ezért is keresett időben belsőépítész tervezőt. A lakás minden pontját megterveztük, előre gondolva a későbbi esetleges változtatásokra is, ez után egyeztettük a gépésszel a falak csövezését.

A megrendelő már jó előre kikötötte azt is, hogy a lakást szeretné a külső falakra szánt indiai antracit pala burkolattal összhangba hozni, és egyébként is az antracit a kedvenc színe.  Kerestünk hát egy indiai pala beltéri „mediterrán” jellegű burkoló anyagot, és ez lett a lakás vezérmotívuma. Ez került három függőleges sáv formájában az ebédlő falára, spotlámpákkal megvilágítva, és ez került a nappaliban a Tv mögötti falra. Az utóbbit úgy kellett megoldanunk, hogy közben a gépészeti vezetékeket is „be kellett varázsolni”, ezért a Tv mögötti kőburkolat fölé és alá egy antracit színű álfal került, a felső álfal alsó élében Led csík világítja meg a kőburkolatot, és ez rejti a csöveket. A nappaliban egyáltalán nem helyeztünk el hagyományos, függő lámpát, vagy más konvencionális világítást. Egy körben futó, vékony álmennyezetet használtunk, amely részben helyet ad a mennyezetet megvilágító indirekt szórt fényt produkáló Led világításnak, ebben nincs semmi különös. A világítás másik részét azonban szintén Led szalagok biztosítják, ezek az álmennyezetbe bemart 2cm széles takaróbúrás profilban vannak, ez a fővilágítás. A kettő egymást kiegészíti, a fényerő szabályzókkal pedig különböző napszakokban felmerülő igény szerint lehet beállítani a világítás fényerejét, és karakterét.

Függő lámpákat csak az ebédlő asztal és a konyha reggeliző pultja felett használtunk, ezekre az intimebb hatás miatt azért mindig szükség lesz.

Hasonló megoldású az előszoba világítása is, itt még mennyezeti spotlámpák is kiegészítik a rendszert.

A család könyvállománya a dolgozó szobába került, ez időnként vendégszobaként is funkcionál.

A fürdőben szokatlan megoldású törölköző tartót találunk: mivel a szokásos törölköző szárító radiátorra nem volt szükség, ugyanis a lakásban egyáltalán nincsenek radiátorok a falfűtés miatt, valamilyen megoldást kellett találni a törölközők számára. A piacon körülnézve nem találtunk ide illő törölköző tartót, így egy fényes fehér lapból készült keret került a falra. Ez tartja a törölköző tartó rudakat, amik gyakorlatilag a leghosszabb konyhabútor fogantyúkból  kialakíthatók.

Tetőtérben tágasan

Társasház tetőterében vásárolt lakást egy fiatal házaspár egy gyermekkel. Hamar ráébredtek, hogy  itt bizony segítségre lesz szükség:  a lakás fekvése kitűnő, az ára még éppen megfizethető, az adottságai pedig… amilyenek lehetnek egy tetőtérben.  Nagy konyháról-ebédlőről álmodtak, tágas nappaliról, világos, egybenyíló terekről. Amit szeretnének, az könnyen berendezhető lenne másfélszer-kétszer ekkora területen. Itt abból kell gazdálkodni, ami van. A nappali egyik oldalát, a nagy terasz felőli oldalon, csak éppen vágja le a koporsófödém, a másik oldalon viszont alaposan.

Hol legyen a konyha, hol az ebédlő? Hogy fér el egy ebédlő is? Két-három alaprajzi vázlat után kiderült, hogy ott, ahol ők eredetileg elképzelték, ott ugyan nem, de máshol kitűnően megoldható. Örökös dilemma az egyterű kohyha-ebédlő-nappali elrendezéseknél a reggeliző pult és az étkezőasztal viszonya, ha a megrendelő ragaszkodik a reggeliző pulthoz. Nagy térben semmi gond, szűk helyen viszont nem szerencsés, ha túl közel kerül egymáshoz a kettő, mert akkor az egyik értelmét veszíti. Márpedig a házaspár ragaszkodott a reggeliző pulthoz, és az volt a kívánságuk, hogy ez egy mini bárpultként működjön.

Egy lehetőség maradt: az eredeti válaszfalak elrendezésének átalakításával a térből leválasztani egy sarkot, ide került a fürdő, a fürdő falára pedig az étkezőasztal került, már a konyha terében. A fürdő bejárata mellett megmaradt, az emeletre vezető lépcső alatti teret pedig leválasztottuk egy tükrös tolóajtóval, mögötte, a lépcső alatt bújik meg egy kis gardrob. A lépcső egy nagyobb lakásban biztosan nyitott lépcső lett volna, itt azonban erről szó sem lehetett, a lépcső elválasztó fala éppen alkalmas lett a Tv elhelyezésére.  A Tv mellett az antracit színű fallal jó kontrasztot adó fehér 3D falpanelek  teszik hangulatossá a nappalit.

A földszinti fürdőbe, a ferde tetősík alá került a mosógép, így ez a fürdő tölti be a háztartási helyiség szerepét. A mosógép két oldalán található szekrények elnyelnek minden szükséges holmit, a munkalapon pedig pakolásra, esetleg vasalásra is van hely.

Családi ház Herceghalmon

Herceghalom legfestőibb részén, nyugodt, csendes környezetben épült ez az egyszintes családi ház, külsejében inkább a mediterrán jellegű építészet stílusjegyeit öltve. A tulajdonos kérése annyi volt,  hogy a ház belső stílusát vigyük inkább az egyszerű, letisztult, modern irányába a mediterrán felől. Úgy gondoltuk, a ház külsejével való összhang érdekében a nyílászárók színét jelenítsük meg valahol a beltérben, és használjunk fa vagy fautánzatú burkolatokat, meleg színekkel kombinálva. A megrendelő ebben abszolút partner volt, odáig elment, hogy a nappali parketta burkolatát akár a konyhába is vigyük be. Így a nappali és a konyha egységes vinyl padlóburkolatot kapott, a fürdőben pedig fa mintázatú csempét is használtunk.

Nagy társasági életre lehet számítani, így méretes ülőgarnitúrát kellett elhelyeznünk. A nappali területe ehhez viszonylag bőséges, mégsem volt a dolog egyszerű. A kandalló helye ugyanis már adott volt a nappali sarkában.  A Tv így a kandalló mellé kellett kerüljön, hogy mindkettő élvezhető legyen a kanapéról. Szempont volt az is, hogy az L alakú kanapé egyik szára a kert felé nézzen, hiszen hatalmas tolóajtók nyílnak a kert felé, a kert látványa legyen télen is élvezhető a kandalló mellett üldögélve. A kandallót tehát rá kellett szorítani a sarokra, a Tv kedvéért. Minden kandalló lényeges része a fatároló, ennek már nem is maradt hely a sarokban, mert akkor a Tv helye lett volna kevés. Ezt a problémát úgy oldottuk meg, hogy a Tv körül épült álfal túlsó végébe került egy falfülke, itt lehet felhalmozni a tűzifát. A kandalló egyedi terv szerint épült, összhangban a többi gipszkarton elemmel.

A konyha szakítva az egyterű konyhák divatjával, egy külön térrészbe került, az átjáróban egy reggeliző pult választja el a nappali terétől.

A fürdőben a fa hatású csempe és a márvány utánzatú hófehér csempe összjátéka adja meg az alaphangot. Kádra nem volt szükség, ellenben széles, walk-in (nyitott) zuhanyfülkét építettünk, ebben kényelmesen lehet zuhanyozni, és kellő szélesség mellett már nem fröccsen ki víz sem. A fürdőbe egyedi méretű infra szauna került, így valósult meg a fa és a márvány mintázat harmóniája.

Galériás Lakás

 

A befektető által vásárolt, frekventált helyen lévő kétszintes,galériás, tetőtéri lakással szemben a megrendelő elvárása így szólt: legyen fotogén (jól hirdethető), kényelmes, szellős, legyen alkalmas akár egy, akár két gyerekkel érkező bérlő részére, és úgy rendezzük be, mintha ő maga lakna benne, igényes bérlőket vár a lakásba. Ha pedig mégsem adja ki, akkor maga költözik be, így a stílust, színeket és az anyaghasználatot is a tulajdonos ízléséhez szabtuk.

Az élettér központi eleme a nappali-ebédlő, hatalmas belmagassággal, a galériával összekapcsolódó térrel.

Bár az alapterület nem kicsi, külön ebédlő csak akkor fért volna el, ha nincs tágas, nagy ülőgarnitúra, vagy a konyha nem tartalmaz reggeliző pultot. A dilemma feloldása: alap esetben a nagyobbítható étkező asztal neki van tolva a konyha pultnak, így inkább az asztal szolgál étkezésre. Vendégségek alkalmával az asztal kifordítva, nagyobbítva a térbe középre kerül, a konyha pultja pedig önálló pultként működik.

A konyha pultrész magassága éppen elegendő a mosogatóban esetleg meglévő edények takarására is, ezért a pultban elhelyezett mosogató látványa kevésbé zavaró, mintha szemközt, tehát látható helyen lenne

A galéria lehet akár gyermek játszótér is, mert az egyik gyermekszoba az emeleten van. Ugyanakkor a

galéria szekrényei egészítik ki a földszinti gardrób szűkös kapacitását.

A földszinti gardrob kicsi, nélkülözhetetlen tehát a hálóban is egy gardrob szekrény.

Közvetlenül a bejárat mellett nyílik az előtérből egy univerzális szoba. Mivel ez szinte önállóan is megközelíthető, ha a bérlő úgy kívánja, lehet egy nagyobb gyermek szobája, lehet dolgozó szoba, vagy lehet vendégszoba, úgy terveztem meg, hogy akár felváltva is használható legyen ezekre a célokra.

A fürdőben megrendelői kívánság volt: legyen kétállásos mosdó, legyen zuhanyfülke, és legyen kád is, hogy bármilyen bérlői igénynek megfeleljünk. A lakás fürdőjét eredetileg nem éppen erre tervezték, de azért megoldható volt ez. A kád és a zuhanyfülke szimbiózisa: a sajnálatosan trapéz alaprajzú fürdő szűkülő részében a zuhanyfülke csak a kád belső végét „takarja”  valamennyire, az így képződő zug ad helyet a falba süllyesztett csempézett lerakodónak.

Close Menu