Lakás

Lakóparki lakás Vintage hangulattal

A lakás vásárlásánál első szempont a jó megközelíthetőség, a biztos háttér és a megfelelő méret volt, így a fiatal pár választása egy lakóparki lakásra esett. Majd következett a tervezgetés,  az egyeztetés.  A pár egyik tagja  vintage kedvelő, és először úgy tűnt, ez itt nem fog menni. A család le akarta beszélni,  de ő úgy gondolta, hogy vintage lakás helyett lehetne ebből egy modern lakás, vintage elemek keverésével. Az elhatározást döntés követte:  ide kell egy lakberendező!  Így kerültünk képbe, ismerősök ajánlásával.  A stílusok keverése nem csak megoldható, ma talán magtól is értetődő.   Azonban egyes dolgok vagy adottak voltak, vagy a lakóparki  keretek határozták meg.  Az egységes műszaki követelmények közepette nem volt könnyű olyan anyagokat és megoldásokat találni, amikkel egyszerűen, könnyen megvalósítható a megrendelő kívánsága.

A vintage stílus felidézéséhez olyan dolgokat kellett találni, amik egyszerűen, könnyen telepíthetők, kivitelezhetők, és nem kell miattuk túlzottan nagy átalakításba bocsátkozni.

A kis ebédlőrész falán és a strangon  ragasztott téglaszelet burkolat kap fehér matt festést, ez még  könnyen megoldható. Az elektromos vezetékeket a mennyezeten el kellet valahogyan helyezni, ha a kívánt helyekre függőlámpákat akarunk szerelni. Erre a megoldás: a vezeték a mennyezetre erősített fa gerendákban fut. Ez a gerenda rendszer bontott faanyagból készül,  a felülete némi csiszolás után fehér vintage festékkel lefestve. A szerkezet öntartó, és a falakhoz rögzíthető,  így minimális mennyezeti rögzítés is elegendő.

A konyha helye már ki volt jelölve, és a Tv csatlakozást sem kerülhetett máshová. Az építész tervező által kitalált Tv elhelyezés viszont sarok ülőgarnitúrával nem működik, csak fotelekhez és szóló kanapé elrendezéshez való. Mivel a megrendelőnk ragaszkodott a sarok ülőgarnitúrához,  térbe be kellett forgatni a Tv-t. Hátrányokból mindig lehet előnyt is kovácsolni: ha már így alakult, a Tv tartóból térelválasztó lett, ami mögött megbújhat egy Home Office.

Külön gardrob a lakás méretébe nem fért már bele,  így a hálóban  kellett egy nagyobb gardrob szekrény. Ez a szekrény tolóajtós, az oldala már a hálóba beékelt fürdő vonalát követi, a fal folytatásában, így nem tűnik túlzott szekrénytömegnek.

A megrendelő kívánságára a kedvenc városuk: Párizs lett a háló dekorációja. A háló mellett a gardrob háta mögött bújik meg egy pici fürdő, ez  szülők fürdője, itt csak zuhanyfülke van, „walk-in” kivitelben.

Minimál komfortosan

Új  építésű  családi ház belső tervezésébe még éppen időben kapcsolódtunk be a XVI. kerületben.

A tulajdonosnak nem ez az első háza, most úgy döntött, alapos, átgondolt tervezés után vág csak bele.  Geotermikus energiával  táplált teljes fal-padló-mennyezet fűtés terveztetett be,  integrált klíma rendszerrel. Így egyenletes az egész házban a hőérzetet,  télen-nyáron minden ponton egyforma a hőmérséklet. 

Ilyen megoldás esetén viszont számolni kell avval is, hogy később egy szöget sem verhetünk be a falba tetszés szerint.  Ezért is keresett a megrendelő időben belsőépítész tervezőt. A lakás minden részét megterveztük, előre gondolva a későbbi esetleges módosítási lehetőségekre  is, majd egyeztettük a gépésszel a falfűtés nyomvonalát.

A megrendelő kívánsága volt az antracit szín intenzív használata is. A külső falakra indiai antracit pala burkolatot szánt,  kerestünk hát a beltérbe is egy indiai pala burkoló anyagot. Ez  három függőleges sávban díszíti az ebédlő falát, spotlámpákkal megvilágítva, és ez van a nappaliban a TV mögötti falon is.

Az utóbbit úgy kellett megoldanunk, hogy közben a gépészeti vezetékeket is el kellett helyezni, ezért a TV mögötti kőburkolat fölé és alá egy antracit színű álfalat terveztünk.

A felső rész alsó élében Led szalag világítja meg a kőburkolatot. A nappaliban nincs hagyományos, függő lámpa, vagy más szokásos világítás. Egy körben futó álmennyezetet terveztünk, amelyben megtalálható a mennyezetet megvilágító indirekt szórt fényű  Led világítás, ez manapság ismert megoldás, de ez nem fővilágítás. A szükséges fény másik  részét is  Led szalagok adják,, ezek az álmennyezetbe mart 2cm széles profilban vannak. A profilokon opál búra van, így egyenletes, vékony, elegáns fénycsíkot produkálnak. A fényerő szabályzókkal pedig igény szerint beállítható a világítás, napszaknak megfelelően.

Hagyományos függő lámpák is vannak: az ebédlő asztal és a konyha reggeliző pultja felett, az intimebb hatás kedvéért.  Az előszoba világítása is ehhez hasonló, itt még mennyezeti spotlámpákkal is kiegészítettük.

A dolgozó szoba alkalom adtán vendégszoba is, itt helyeztük el a könyveket, nem a nappaliban. A fürdőben a törölköző tartó szokatlan megoldású: törölköző szárító radiátorra nem volt szükség, mert nincsenek radiátorok a falfűtés miatt. A törölközőket el kellett helyezni, a piacon viszont nem találtunk ide illő törölköző tartót. Emiatt egyedi tervezésű a törölköző tartó: egy fényes fehér lapból készült keret került a falra. Ezen vannak a rudak, amik hosszú konyhabútor fogantyúkból egyszerűen megoldhatók.

 

 

 

 

 

Tetőtéri lakás tágasan

Egy kedvező fekvésű társasházban, tetőtérben vásárolt lakást egy fiatal házaspár egy gyermekkel.

A lakás elhelyezkedése kitűnő, az ára még megfizethető, az adottságai pedig valahogy nem vágtak egybe az elképzeléseikkel. Nagy konyháról-ebédlőről álmodtak, tágas nappaliról, világos, egybenyíló terekről. Álmaik lakása nagyjából másfélszer-kétszer ekkora területen könnyedén megoldható lenne.

Itt a lakás adottságaiból kell kiindulni. A nappali egyik oldalát, a nagy terasz felőli oldalon, csak éppen vágja le a koporsófödém, a másik oldalon viszont alaposan. Akárhogy nézegették, nem tudták mégsem elképzelni a nekik megfelelő berendezést. Hol legyen a konyha? Hogy fér el egy ebédlő is?

Két-három alaprajzi vázlat után már látszott, hogy nem lesz jó az, ahol elgondolták, de máshol kitűnően megoldható. Az egyterű kohyha-ebédlő-nappali megoldásoknál problémás lehet a reggeliző pult és az étkezőasztal helye, ha túl közel kerülnek egymáshoz, mert akkor az egyik értelmét veszíti.

Márpedig a házaspár ragaszkodott a reggeliző pulthoz, és az volt a kívánságuk, hogy ez legyen egy mini bárpult egyúttal. Egy lehetőség maradt: az eredeti elrendezés átalakításával leválasztani egy sarkot, ide került a fürdő, a fürdő falára pedig az étkezőasztal került, már a konyha terében.

Az emeletre vezető lépcső alatti tér pedig egy tükrös tolóajtóval leválasztva mini gardrob.  

A lépcső egy nagyobb lakásban biztosan nyitott lépcső lett volna, itt viszont szükség volt egy falra a TV részére.  A TV mellett az antracit színű fallal jó kontrasztot adnak a fehér 3D falpanelek, hangulatossá téve a nappalit.

A földszinti fürdőbe került a mosógép, a ferde tetősík alá. Így ez a fürdő egyúttal a háztartási helyiség is. A mosógép két oldalán található szekrényekben tárolható minden szükséges holmi, a munkalap pedig alkalmas a ruhák szortírozására, vagy akár vasalásra is.

Herceghalmi ház berendezése

Herceghalmon nyugodt, csendes környezetben épült ez az egyszintes családi ház.

A külseje inkább modern, némi mediterrán jelleggel.  A tulajdonos kérése volt,  hogy a ház belső stílusa legyen egyszerű, letisztult, modern, de színeiben ne legyen idegen a mediterrán külsőtől.

Úgy gondoltuk, a ház külsejével való összhang miatt jelen legyen a nyílászárók meleg színe a beltérben, és használjunk fa vagy fautánzatú burkolatokat.  A megrendelő ebben is partner volt, még azt is javasolta,, hogy a nappali parketta burkolatát a konyhába is vigyük be.

Így a nappaliba és a konyhába egységes vinyl burkolat került, a fürdőben pedig fa mintázatú csempe váltja a fehér márvány struktúrát.

Jókora ülőgarnitúrára volt szükség, mert nagy társasági élet várható a házban. A nappali területe ehhez elegendő, mégsem volt a dolog egyszerű. A kandalló helye már adott volt, mégpedig a nappali sarkában, ide tervezte be az építész, csak éppen ő máshová képzelte az ülőgarnitúrát.

Ha a megrendelő kérése szerint akartuk elhelyezni, akkor  a Tv a kandalló mellé kellett kerüljön, hogy mindkettő élvezhető legyen a kanapéról.

Fontos volt, hogy a kanapé egyik fele a kert felé nézzen, hiszen hatalmas tolóajtók nyílnak a kert felé. Így a kert látványa télen is élvezhető a kandalló mellett ülve. A kandallót tehát rá kellett szorítani a sarokra, a TV-t pedig mellette elhelyezni. Minden kandallóhoz fontos a fatároló, ennek már nem maradt hely a kandalló mellett, mert akkor a Tv számára a hely kevés lett volna.  Ezt úgy oldottuk meg, hogy a TV körül épült álfal végébe vágtunk egy falfülkét, ez lett a fatároló. Egyedi kandalló tervet készítettünk, erre a speciális helyzetre szabva. A kandalló burkolata  bele simul a többi gipszkarton elem közé.

A konyha egy külön térrészbe került, a határvonalon egy reggeliző pult választja el a nappalitól.

Így a konyha el is különül a nappalitól, a háziasszony mégis valamelyest kapcsolatot tarthat a nappaliban lévőkkel.

A fürdőben fa hatású csempét és  márvány mintázatú hófehér csempét kombináltunk. Kádra nem tartott igényt a megrendelő, ezért a zuhanyfülke jó tágas, kényelmes lett.

Walk-in (nyitott) zuhanyfülkét építettünk, ebben akár két fő is elférhet, és kellő méret estén nem fröccsen ki a víz. A sarokba került egy egyedi méretű infra szauna, a fa elemeihez olyan fa pácszínt választottunk, amely összhangban van a fa mintázatú csempe színvilágával.

Galériás lakás tervezése

 A megbízónk befektetési céllal vásárolt egy jó helyen fekvő kétszintes, galériás lakást.

Elképzelése  így szólt: legyen fotogén (a hirdetések miatt), legyen kényelmes, tágas, alkalmas legyen akár egy, akár két gyerekes igényes bérlő részére, és olyan legyen, mintha ő lakna benne.

Ha pedig mégsem adja ki, akkor ő költözik oda. Amikor ezt elgondolta, még tényleg a bérbeadás volt a célja, ám bele szeretett a lakásba, és inkább a másik ingatlanját adta ki.

A lakás központi része a nappali-ebédlő, a galéria miatt ennek hatalmas a belmagassága.  Az alapterület elegendő ugyan, de külön ebédlő csak akkor fért volna el, ha szerény méretű lenne  az ülőgarnitúra, vagy a konyha reggeliző pultját lehagynánk.

A megoldás: hétköznapokon az étkező asztal neki van tolva a konyha pultnak. Az asztal ilyenkor a hagyományos étkező asztal szerepét is betölti, és a konyha pult körüli gyülekezésre, társalgásra is szolgál. Vendégségek alkalmával az asztalt el lehet fordítani, kitolni a tér közepére, és megnagyobbítani. A konyha pultjához ekkor bárszékek tolhatók, és a pult külön életet él.

A konyha pult a nappali felől nézve takarja a mosogatóban lévő edényeket, ezért a pultban elhelyezett mosogató sokkal kevésbé zavaró, mintha a másik oldalon, tehát olyan helyen lenne, ami a nappaliból látható. A galérián van elég hely a gyerekjátékok számára, az emeleti gyerekszoba így mindjárt használhatóbb. 

Ami a földszinti gardróbban nem fér el, a galéria szekrényeiben tárolható.

A kicsi földszinti gardrób miatt kell sajnos a hálóban is egy gardrób szekrény.

Az előtérből a bejárat mellett nyílik egy univerzális szoba. Ez önállóan is megközelíthető, ha szükséges, lehet egy nagyobb gyermek szobája, lehet dolgozó szoba, de megfelel vendégszobának is. Ezért úgy terveztük, hogy bármelyik funkcióra alkalmas legyen.

A fürdőben a megrendelő kérte: legyen kétállásos mosdó, legyen zuhanyfülke, és kádat is kért. Talán azért, mert ekkor még kiadásra szánta, és úgy gondolta, mindenféle igénynek megfeleljen. A lakás fürdőjét eredetileg nem erre tervezték, némi trükkel oldottuk meg a dolgot.

A kád és a zuhanyfülke együttese: a  trapéz alaprajzú fürdő szűkülő részében a zuhanyfülke csak a kád belső végét „takarja” . Így marad egy „zug”, ebben helyeztük el a falba süllyesztett lerakodót, ami egyben praktikus is.

 

Close Menu