Lakás

Kényelem és visszafogott elegancia

 

Ez a családi ház méreteinél, beosztásánál fogva kényelmes és szellős, tágas életteret kínál lakóinak, úgyszólván kompromisszumok nélkül. A megrendelőtől csak egy laza iránymutatást kaptunk: világos, átlátható legyen, mérsékelten, de elegáns megoldásokkal, fényes, de kivagyiságot mellőző felületekkel, modern, de a minimálnál kicsit bensőségesebb hatásokkal.

Ezt rögtön a konyha anyagválasztásánál próbáltuk megvalósítani, sikerrel: a megrendelő az első verziót el is fogadta. A konyhabútor világos frontjai a Forest aranyszínű fényes fóliás frontanyagával készültek, ami a gyár részéről telitalálat: a csak finoman, ízléssel, visszafogottan kezelt arany szín sikerrel kerüli el az arany egyébként sokszor nyilvánvaló csapdáit. Kellő kontraszt érdekében ezt  antracit felületekkel kombináltuk: az arany-antracit kombó pedig szépen hozza a kívánt hatást.

A tágas konyha lehetővé tette a reggeliző pult „L” alakú kiképzését, így az vendégségek alkalmával a társadalmi érintkezés egyik színtere lehet. Egy étkezés után így akár több részre is szakadhat a társaság: lehet beszélgetni a pultnál, lehet az asztaltól átülni az étkezőben kialakított kávézó sarokba, és jó idő esetén kiülni a teraszra.

A nappali üveg felületei bőségesen elegendőek lennének, ha déli fekvésű lenne a nappali, de sajnos, nem az. Részben tehát az esetleges fényhiány kompenzálására szolgáló rejtett világítás miatt, részben a tekintélyes belmagasság okán kerültek be az álmennyezetek.

Az antracit színt a konyhabútorról tovább vittük: antracit kőburkolatok kerültek az ebédlő falára és a nappaliba a Tv mögé. Tv nézés közben a hangulat a bio kandallóval fokozható. Némi csavar a történetben: a klasszikus kandalló fölött elmaradhatatlan volt a tükör, hát mi is tettünk egy kerek tükröt a bio kandalló fölé.

Az antracit szín a hallban is megismétlődik: a komód és a falburkolat antracit keretbe foglalja a krém fehér textilbőr borítást.

A közepes méretű és annál nagyobb családi házakban gyakran találkozunk ilyen kéréssel: a földszinti kisfürdő (ami általában  a vendégfürdő és a földszinti WC is egyben) legyen látványos, „dobjuk fel” valami ütős anyaghasználattal, mert ez a ház  egyfajta névjegye is.

Maradjunk konzekvensek, így ide is bekerült a fehér-antracit párosítás, szerencsére találtunk egy a nappali kőburkolatához nagyon hasonló antracit kőhatású csempét. Az összhatást lágyítani a fahatású járólap hivatott, így még belefért egy fekete gránit pultlap is.

A háló melletti, nagyobbik fürdő már kicsit tágasabb, itt teret engedve a fekete-fehér játékának már csak a pult korpusza fahatású. A fehér csempén szinte előre ugrik a fekete zuhanyfülke, és a mosdó pultra is rátehettük a háziasszony kedvenc fekete gránitlapját.

Bár a földszint építészetileg teljesen korrekt, az emeleten némi hátránnyal mégis találkoztunk: a gardrób sajnos távol fekszik a hálótól. Ezen már nem segíthettünk (bezzeg, ha hamarabb jött volna a felkérés a belsőépítészeti tervezésre, de nem így történt) ezért  ki kellett alakítsunk egy gardróbszekrényt a hálóban is. A fekete üvegajtó mellé már más nem is kerülhetett a falra falburkolat gyanánt: fehér 3d falburkoló lapok.

Sorházi lakás

 

Egy 1970-es években épült sorházi, egy emeletes, lelakott állapotú lakást vásárolt ügyfelünk. A nappali közepén egy brutális, betonból öntött nyílt égésterű kandalló trónolt. A nappali egyébként is egy keskeny, elnyújtott téglalap, a kellős közepére épített kandalló igazi rémtörténet.  Használni nem lehet, (nyílt égésterű), átalakítani sem (beton), a közepén égre törő téglából épített vaskos kéménypillér pedig szinte leválasztotta a nappali hátsó részét.  A kémény és a kandalló elbontása evidens volt, de mi kerüljön a helyére?  A nappali szűkös keresztmetszetéhez nem illett volna egy új, épített kandalló tömbje, legalábbis középre nem, kéményt viszont csak a régi helyre lehetett szerelni. A megrendelő viszont ragaszkodott hozzá, hogy legyen valamilyen fafűtésű, kandalló szerűsége, a bioethatol kandallót elvetette. Szóba került egy elegáns, függesztett, kör alakú kandalló, ám a költségei miatt hamar elvetettük. Maradt a kör alakú „kandallókályha” a régi helyére kerülő szerelt csőkéménnyel, ez már megfelelt a megbízónak. De maradt a dilemma is: mi legyen a nappali hátsó, sötét, belső részében, azon kívül, hogy itt a lépcső az emeletre?

Megrendelőnk elfoglalt üzletember, munka utáni kikapcsolódásra, lazulásra szüksége van egy olvasó-pihenő sarokra. Itt elhelyezhetők a könyvtár kiválogatott darabjai, és elfér egy akvárium is.

Az ebédlő a nappali másik végébe került, a nappali vége majdnem teljes szélességében szerencsére egy nem teherhordó szerkezettel volt lezárva. Ennek a helyére tolóajtók kerültek, így a nappali egybe nyitható a terasszal, az étkező asztal helye tehát itt a legjobb.

A régi konyha egy csőszerű alakzat volt, ennek a nappali felé eső falából elég volt egy részt kibontani, itt a reggeliző pult. A konyha többi része „bebújik a csőbe”, így a főzés már elkülönülve, belül lehetséges, a mosogatós és a tálaló szekció viszont egybe nyílik a nappalival.

 

Egy lány és egy fiú tartozik a családhoz. A leány szobája szokványos körülmények között, egy egyszerű, lágy hangulatú tini szoba. 

A fiú esetében viszont ismét fura körülmények közé kellett berendezést kitalálni. A fiú szobája az emeleten egy rejtélyes építészeti okból 50 cm-rel lejjebb van a többi helyiségnél, a keskeny szoba tehát a bejáratnál mindjárt egy lépcsővel kezdődik. A meredek ferde tetősík viszont annyira elvágja a szobát, hogy annak belső harmada állva már nem használható, legfeljebb ülve. A fiú az interjúk során csupa olyan szobabelsőt szúrt ki, amelyek sötét színűek, fehér, vagy világos szobát nem akart. A domináns ferde tetősík tehát kevés barnával elbolondított sötétszürke lett. Hogyan lesz ebből vidám szoba?  A fal teljes hosszában vastag köteleket feszítettünk ki, ezeket keresztben szintén kötelekkel hurkolt összekötők tagolják. Ide fel lehet csíptetni, akasztani bármit, posztereket, tárgyakat.

Társasházi lakás a XV. kerületben

 

 

Újonnan épülő társasházi lakás, fiatal, gyermektelen pár, nagy társasági élet, kicsi terület….

Ismerős problémák, ilyenkor megindul a kompromisszumok keresése.

Az első áldozat az ebédlő asztal lett. Amikor együtt átnéztük az alaprajzot, hamar kiderült: vagy kicsi konyha, pici ülőgarnitúra és egy kicsi étkező, vagy valamiről lemondunk. 

Megrendelőink hamar lemondtak az étkező asztalról avval a megkötéssel, hogy pult, az viszont feltétlenül kell!  Mégpedig jó nagy, hogy ha vendégek jönnek, körbe ülhető legyen.  De, pult legyen. 

Egy L alakú, térben álló pult adódott erre, ami jóformán alig vesz el mástól helyet, legfeljebb a közlekedőből. Elválasztja viszont az ülőgarnitúrát, így a társaság a kis helyen is két részre tud oszlani. Így közel normálméretű konyhát alakíthattunk ki, még a megrendelő által fontosnak tartott  side by side hűtő is elfért, ami nem éppen az ekkora lakások jellemzője. 

Sajnos, a lakóparki, társasházi lakások egy részének építészeti tervein szereplő ún. „amerikai konyha” valójában garzon konyha, ami nagyjából tea és virsli főzésre való, és amikor ezekkel a méretekkel szembesül az új tulajdonos, komoly dilemmák adódnak.  Most a probléma az étkező asztal rovására oldódott meg.

Mivel gyermek nincs, a gyerekszoba új funkciót kapott: lett belőle gardrób-dolgozó. A nappali felőli falát félig elbontottuk, így a dolgozóban ülő családfő nincs teljesen elzárkózva, de mégis elkülönülten tud dolgozni.

A hálóban megidéztük a régi mennyezetes ágyakat egy álmennyezettel az ágy felett, ebbe integráltuk a Led világítást is, így semmilyen függő lámpára nem volt szükség.

Padlásloft

 

Adott volt egy kihasználatlan padlástér, és egy egyedül álló hölgy, aki régóta szeretett volna egy lakást. Egyszer loftról álmodott, de tudta, hogy egy akkora terület, ami egy igazi lofthoz kell, sosem lesz az övé. Másszor vintage lakások képeit bújta, de rájött, hogy az sem teljesen az ő világa. Majd szembe jöttek egymással: a hölgy és a padlás. Elég nagy volt egy egyedül álló lakó számára, de néhol nagyon zavaró helyeken tagoltak a gerendák, egyebek. El sem tudta képzelni, szerény költségvetésből hogyan lesz ebből lakás.

Például úgy, hogy a tetőszerkezet költséges átalakítása helyett megtartjuk a gerendákat ott is, ahol durván eldarabolnák a teret, legfeljebb lesz némi szintkülönbség, dobogókat használunk, és ehhez találjuk ki a berendezést. Egy laza padlás loftba beleférnek a szintkülönbségek, de akkor ehhez kell igazodnunk mindennel.

Ezért lett az előszobai rész szintje megemelve, és ezért vágja ketté egy megemelt közlekedő középen a nappalit.

A megrendelő kérte, hogy ahol lehet vagy szükséges, használjunk bontott téglát, valamint szeretné viszontlátni a vintage hangulatot is megidéző felületeket.

A bejárat közelében álló pillérre így szeletelt bontott téglaborítás került, ugyanez az anyag díszíti az ebédlő falát, köszön vissza a nappali falain és még néhány helyen.

A vintage jegyében pedig a látszó gerendákat először durván átcsiszoltuk, majd fehér vintage festékkel felület kezeltük.  A műveletbe a megrendelőnk, ügyes kezű lévén, maga is örömmel bekapcsolódott, ez a festék egyszerűen használható, háziasszonyok számára sem ördöngösség.

A konyhabútor viszont már kicsit a loft jegyében készült, itt kovácsoltunk erényt a szükségből.

A szintkülönbség miatt a reggeliző pult magasabbra került, ennek a végét zárja le egy fekete acél szerkezetű lerakodó, felsőszekrény helyett pedig fekete acél konzolokra szerelt polcokat használtunk.

Az ülőgarnitúra előtt már nem sok hely maradt, kapóra jött ide egy raklapos asztal, ami gurítható, tehát ide-oda tolható, ha szükséges.

Nyaraló a Balaton partján

 

A  Balaton partján álló lakópark kis lakását nyaralónak vette meg a fiatal házaspár. A nyarat, ha tehetik, itt töltik, ezért kicsiben ennek is tudnia kellet azt, amit a jóval nagyobb lakásuk tud.

Teljes értékű konyhára volt tehát szükség, ami jelentős területet foglalt el a nappaliból. Hogy a tágasság érzése mégis valamennyire megmaradjon, pult helyett csak egy középen álló kerek étkezőasztal fért el.

 

 

Szintén a tágasság illúzióját szolgálja a Tv fal geometrikus falburkolata és ha már a formák játéka: a Balaton partján a 60-as, 70-es években gyakran használt dekorációs elem  a háromszög (vitorla) köszön itt is vissza.

 

 

A hálónak természet közeli hatást kölcsönöz a levélmintás tapéta és a világos fa szín.

Nyáron túl sok ruha nem szükséges, de nyaraláshoz különböző cuccok annál inkább, amit valahol tárolni kell. A nappaliban vétek lett volna szekrényeket elhelyezni, így a háló végében tekintélyes gardrób bújik meg,  itt minden elfér, nem csak a ruhák.

 

 

A picike fürdő szűkösségét a fehér csempe kompenzálja. A fehér csempe viszont élettel telik meg a fekete zuhanyfülke kontrasztja révén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakóparki lakás Vintage hangulattal

Lakóparki lakást vásárolt egy fiatal pár, a döntés szempontja főleg a megközelíthetőség volt.

Majd következett a tervezgetés, és a család, a barátok véleményének kikérése. A pár hölgytagja rajong a vintage stílusért, és először úgy tűnt, erről itt le kell mondani, legalábbis mindenki megpróbálta lebeszélni: ez nem ide való! Ám ő úgy gondolta, hogy a tisztán vintage lakás helyett lehetne egy modern lakást is berendezni, vintage elemek keverésével. Bár ügyes és kreatív, látta, hogy ehhez egy lakberendezői tervre is szükség lenne, így kerültünk képbe. A stílusmix könnyen megoldható, a nagyobb gondot az jelentette, hogy nem lehetett akármit kitalálni. Sok minden vagy adott volt, vagy a lakópark által adott keretek határozták meg, mit találhatunk ki. A lakópark egységes műszaki követelményei közepette nem volt könnyű olyan anyagokat és megoldásokat találni, amikkel egyszerűen, könnyen megvalósítható a megrendelő kívánsága.

A vintage stílus megidézésére olyan elemeket kellett találni, amik egyszerűen, könnyen telepíthetők, kivitelezhetők, és nem kell miattuk túlzottan átalakítani a már adott szerkezeteket.

A kis ebédlőrész falán és a strangon  ragasztott téglaszelet burkolat kap fehér matt festést, ez még nem tragikus méretű átalakítás. Az elektromos vezetékezést a lakópark már előre megcsinálta a lakók megkérdezése nélkül, de a kívánt helyekre függőlámpákat akkor is tudunk helyezni: a vezeték a mennyezetre erősített fa gerendákban fut. Ez a gerenda rendszer bontott faanyagból készül, egyszerű fehér vintage festékkel lefestve. Mivel nagyrészt öntartó, és a falakhoz rögzíthető, elég a mennyezethez kevés helyen rögzíteni.

A konyha helye adott volt, és a Tv csatlakozást sem lehetett már áthelyezni. A lakópark tervezője által kitalált Tv elhelyezés viszont sarok ülőgarnitúrához nem alkalmas, csak fotelekhez és szóló kanapé elrendezéshez. A sarokgarnitúra csak térbe beforgatott Tv-vel volt elképzelhető. Nem volt más választásunk: térbe befordított Tv volt az egyetlen megoldás, ha a megrendelő a sarokban elhelyezett lábtartós ülőgarnitúrát kíván. Szerencsére ez nem hátrány, inkább előny lett.

Ugyanis, ha már így alakult, a Tv tartóból térelválasztó lett, ami egy Home Office sarok leválasztását is megoldja.

Külön gardrob sajnos nincs, így a hálóban óhatatlanul ki kellett alakítani egy nagyobb gardrob szekrényt. Ez a szekrény tolóajtós, az oldala már a hálóba beékelt fürdő vonalát követi, a fal folytatásában, így nem tűnik túlzott szekrénytömegnek.

A megrendelő kívánsága volt, hogy a lakásban valahol mindenképpen jelenjen meg a kedvenc városuk: Párizs. A  város tehát fejük fölé került: a hálóba.

A háló kiszögellésében, a gardrob háta mögött bújik meg a szülők fürdője, itt csak zuhanyfülke van, „walk-in” üvegfallal.

 

Minimál komfortosan

Új  építésű  családi ház belső tervezésébe még éppen időben kapcsolódtunk be a XVI. kerületben.

A tulajdonosnak nem ez az első háza, most úgy döntött, alapos, átgondolt tervezés után vág csak bele.  Geotermikus energiával  táplált teljes fal-padló-mennyezet fűtés terveztetett be,  integrált klíma rendszerrel. Így egyenletes az egész házban a hőérzetet,  télen-nyáron minden ponton egyforma a hőmérséklet. 

Ilyen megoldás esetén viszont számolni kell avval is, hogy később egy szöget sem verhetünk be a falba tetszés szerint.  Ezért is keresett a megrendelő időben belsőépítész tervezőt. A lakás minden részét megterveztük, előre gondolva a későbbi esetleges módosítási lehetőségekre  is, majd egyeztettük a gépésszel a falfűtés nyomvonalát.

A megrendelő kívánsága volt az antracit szín intenzív használata is. A külső falakra indiai antracit pala burkolatot szánt,  kerestünk hát a beltérbe is egy indiai pala burkoló anyagot. Ez  három függőleges sávban díszíti az ebédlő falát, spotlámpákkal megvilágítva, és ez van a nappaliban a TV mögötti falon is.

Az utóbbit úgy kellett megoldanunk, hogy közben a gépészeti vezetékeket is el kellett helyezni, ezért a TV mögötti kőburkolat fölé és alá egy antracit színű álfalat terveztünk.

A felső rész alsó élében Led szalag világítja meg a kőburkolatot. A nappaliban nincs hagyományos, függő lámpa, vagy más szokásos világítás. Egy körben futó álmennyezetet terveztünk, amelyben megtalálható a mennyezetet megvilágító indirekt szórt fényű  Led világítás, ez manapság ismert megoldás, de ez nem fővilágítás. A szükséges fény másik  részét is  Led szalagok adják,, ezek az álmennyezetbe mart 2cm széles profilban vannak. A profilokon opál búra van, így egyenletes, vékony, elegáns fénycsíkot produkálnak. A fényerő szabályzókkal pedig igény szerint beállítható a világítás, napszaknak megfelelően.

Hagyományos függő lámpák is vannak: az ebédlő asztal és a konyha reggeliző pultja felett, az intimebb hatás kedvéért.  Az előszoba világítása is ehhez hasonló, itt még mennyezeti spotlámpákkal is kiegészítettük.

A dolgozó szoba alkalom adtán vendégszoba is, itt helyeztük el a könyveket, nem a nappaliban. A fürdőben a törölköző tartó szokatlan megoldású: törölköző szárító radiátorra nem volt szükség, mert nincsenek radiátorok a falfűtés miatt. A törölközőket el kellett helyezni, a piacon viszont nem találtunk ide illő törölköző tartót. Emiatt egyedi tervezésű a törölköző tartó: egy fényes fehér lapból készült keret került a falra. Ezen vannak a rudak, amik hosszú konyhabútor fogantyúkból egyszerűen megoldhatók.

 

 

 

 

 

Tetőtéri lakás tágasan

Egy kedvező fekvésű társasházban, tetőtérben vásárolt lakást egy fiatal házaspár egy gyermekkel.

A lakás elhelyezkedése kitűnő, az ára még megfizethető, az adottságai pedig valahogy nem vágtak egybe az elképzeléseikkel. Nagy konyháról-ebédlőről álmodtak, tágas nappaliról, világos, egybenyíló terekről. Álmaik lakása nagyjából másfélszer-kétszer ekkora területen könnyedén megoldható lenne.

Itt a lakás adottságaiból kell kiindulni. A nappali egyik oldalát, a nagy terasz felőli oldalon, csak éppen vágja le a koporsófödém, a másik oldalon viszont alaposan. Akárhogy nézegették, nem tudták mégsem elképzelni a nekik megfelelő berendezést. Hol legyen a konyha? Hogy fér el egy ebédlő is?

Két-három alaprajzi vázlat után már látszott, hogy nem lesz jó az, ahol elgondolták, de máshol kitűnően megoldható. Az egyterű kohyha-ebédlő-nappali megoldásoknál problémás lehet a reggeliző pult és az étkezőasztal helye, ha túl közel kerülnek egymáshoz, mert akkor az egyik értelmét veszíti.

Márpedig a házaspár ragaszkodott a reggeliző pulthoz, és az volt a kívánságuk, hogy ez legyen egy mini bárpult egyúttal. Egy lehetőség maradt: az eredeti elrendezés átalakításával leválasztani egy sarkot, ide került a fürdő, a fürdő falára pedig az étkezőasztal került, már a konyha terében.

Az emeletre vezető lépcső alatti tér pedig egy tükrös tolóajtóval leválasztva mini gardrob.  

A lépcső egy nagyobb lakásban biztosan nyitott lépcső lett volna, itt viszont szükség volt egy falra a TV részére.  A TV mellett az antracit színű fallal jó kontrasztot adnak a fehér 3D falpanelek, hangulatossá téve a nappalit.

A földszinti fürdőbe került a mosógép, a ferde tetősík alá. Így ez a fürdő egyúttal a háztartási helyiség is. A mosógép két oldalán található szekrényekben tárolható minden szükséges holmi, a munkalap pedig alkalmas a ruhák szortírozására, vagy akár vasalásra is.

Herceghalmi ház berendezése

Herceghalmon nyugodt, csendes környezetben épült ez az egyszintes családi ház.

A külseje inkább modern, némi mediterrán jelleggel.  A tulajdonos kérése volt,  hogy a ház belső stílusa legyen egyszerű, letisztult, modern, de színeiben ne legyen idegen a mediterrán külsőtől.

Úgy gondoltuk, a ház külsejével való összhang miatt jelen legyen a nyílászárók meleg színe a beltérben, és használjunk fa vagy fautánzatú burkolatokat.  A megrendelő ebben is partner volt, még azt is javasolta,, hogy a nappali parketta burkolatát a konyhába is vigyük be.

Így a nappaliba és a konyhába egységes vinyl burkolat került, a fürdőben pedig fa mintázatú csempe váltja a fehér márvány struktúrát.

Jókora ülőgarnitúrára volt szükség, mert nagy társasági élet várható a házban. A nappali területe ehhez elegendő, mégsem volt a dolog egyszerű. A kandalló helye már adott volt, mégpedig a nappali sarkában, ide tervezte be az építész, csak éppen ő máshová képzelte az ülőgarnitúrát.

Ha a megrendelő kérése szerint akartuk elhelyezni, akkor  a Tv a kandalló mellé kellett kerüljön, hogy mindkettő élvezhető legyen a kanapéról.

Fontos volt, hogy a kanapé egyik fele a kert felé nézzen, hiszen hatalmas tolóajtók nyílnak a kert felé. Így a kert látványa télen is élvezhető a kandalló mellett ülve. A kandallót tehát rá kellett szorítani a sarokra, a TV-t pedig mellette elhelyezni. Minden kandallóhoz fontos a fatároló, ennek már nem maradt hely a kandalló mellett, mert akkor a Tv számára a hely kevés lett volna.  Ezt úgy oldottuk meg, hogy a TV körül épült álfal végébe vágtunk egy falfülkét, ez lett a fatároló. Egyedi kandalló tervet készítettünk, erre a speciális helyzetre szabva. A kandalló burkolata  bele simul a többi gipszkarton elem közé.

A konyha egy külön térrészbe került, a határvonalon egy reggeliző pult választja el a nappalitól.

Így a konyha el is különül a nappalitól, a háziasszony mégis valamelyest kapcsolatot tarthat a nappaliban lévőkkel.

A fürdőben fa hatású csempét és  márvány mintázatú hófehér csempét kombináltunk. Kádra nem tartott igényt a megrendelő, ezért a zuhanyfülke jó tágas, kényelmes lett.

Walk-in (nyitott) zuhanyfülkét építettünk, ebben akár két fő is elférhet, és kellő méret estén nem fröccsen ki a víz. A sarokba került egy egyedi méretű infra szauna, a fa elemeihez olyan fa pácszínt választottunk, amely összhangban van a fa mintázatú csempe színvilágával.

Galériás lakás tervezése

 A megbízónk befektetési céllal vásárolt egy jó helyen fekvő kétszintes, galériás lakást.

Elképzelése  így szólt: legyen fotogén (a hirdetések miatt), legyen kényelmes, tágas, alkalmas legyen akár egy, akár két gyerekes igényes bérlő részére, és olyan legyen, mintha ő lakna benne.

Ha pedig mégsem adja ki, akkor ő költözik oda. Amikor ezt elgondolta, még tényleg a bérbeadás volt a célja, ám bele szeretett a lakásba, és inkább a másik ingatlanját adta ki.

A lakás központi része a nappali-ebédlő, a galéria miatt ennek hatalmas a belmagassága.  Az alapterület elegendő ugyan, de külön ebédlő csak akkor fért volna el, ha szerény méretű lenne  az ülőgarnitúra, vagy a konyha reggeliző pultját lehagynánk.

A megoldás: hétköznapokon az étkező asztal neki van tolva a konyha pultnak. Az asztal ilyenkor a hagyományos étkező asztal szerepét is betölti, és a konyha pult körüli gyülekezésre, társalgásra is szolgál. Vendégségek alkalmával az asztalt el lehet fordítani, kitolni a tér közepére, és megnagyobbítani. A konyha pultjához ekkor bárszékek tolhatók, és a pult külön életet él.

A konyha pult a nappali felől nézve takarja a mosogatóban lévő edényeket, ezért a pultban elhelyezett mosogató sokkal kevésbé zavaró, mintha a másik oldalon, tehát olyan helyen lenne, ami a nappaliból látható. A galérián van elég hely a gyerekjátékok számára, az emeleti gyerekszoba így mindjárt használhatóbb. 

Ami a földszinti gardróbban nem fér el, a galéria szekrényeiben tárolható.

A kicsi földszinti gardrób miatt kell sajnos a hálóban is egy gardrób szekrény.

Az előtérből a bejárat mellett nyílik egy univerzális szoba. Ez önállóan is megközelíthető, ha szükséges, lehet egy nagyobb gyermek szobája, lehet dolgozó szoba, de megfelel vendégszobának is. Ezért úgy terveztük, hogy bármelyik funkcióra alkalmas legyen.

A fürdőben a megrendelő kérte: legyen kétállásos mosdó, legyen zuhanyfülke, és kádat is kért. Talán azért, mert ekkor még kiadásra szánta, és úgy gondolta, mindenféle igénynek megfeleljen. A lakás fürdőjét eredetileg nem erre tervezték, némi trükkel oldottuk meg a dolgot.

A kád és a zuhanyfülke együttese: a  trapéz alaprajzú fürdő szűkülő részében a zuhanyfülke csak a kád belső végét „takarja” . Így marad egy „zug”, ebben helyeztük el a falba süllyesztett lerakodót, ami egyben praktikus is.

 

Close Menu